Unusual Market Activity Dan Kesannya Kepada Pergerakan Harga Saham

Facebook
Twitter
WhatsApp

Unusual market activity (UMA) adalah situasi dimana terdapat pergerakan luar biasa pada harga saham tanpa diketahui puncanya.

Bagi menjaga kualiti pasaran saham Malaysia, Bursa Malaysia akan mengeluarkan permohonan rasmi (UMA Query) kepada syarikat yang mengalami peningkatan pergerakan saham mendadak bagi memastikan syarikat tersebut memberi maklumat perniagaan mereka kepada semua pelabur secara adil.

Antara kandungan UMA Query adalah seperti:

  1. Perkembangan perniagaan syarikat yang belum disebarkan secara umum
  2. Khabar angin tentang laporan peniagaan syarikat
  3. Syarikat sedar atau tidak tentang pergerakan harga pasaran saham yang mendadak
  4. Syarikat mematuhi Perenggan 9.03 (Immediate Disclosure of Material Information) didalam Bursa Malaysia Listing Requirements atau tidak

Jawapan daripada syarikat

Pada pengamatan kami, sekiranya UMA Query diberikan kepada syarikat, kebiasaannya pihak syarikat akan menjawab “Tidak tahu”. Ia boleh jadi syarikat benar-benar tidak tahu akan perkembangan pergerakan harga pasaran saham.

Jawapan daripada pihak syarikat adalah amat penting kerana ia memberi ruang kepada pelabur untuk membuat keputusan sama ada ingin terus memiliki pegangan dalam syarikat tersebut atau menjualnya.

Apa yang terjadi selepas kena UMA Query

Kebanyakan kes, kenaikan harga saham secara mendadak beserta jawapan tidak tahu daripada syarikat bakal memberi kegusaran kepada pelabur.

Pelabur berpendapat bahawa syarikat tidak mempunyai fundamental yang baik serta tiada pelan masa hadapan yang selari dengan kenaikan harga saham. Maka, kebanyakan kes, harga saham akan jatuh mendadak.

Keadaan seperti ini juga memberi isyarat bahawa proses pump & dump sedang berlaku. Nak faham tentang pump & dump boleh baca di sini.

KESIMPULAN

Apa pun yang penting, untuk memahami semua ini anda haruslah berguru kerana guru mempunyai pengalaman yang lebih luas serta telah melalui sepak terajang dalam dunia pelaburan sebelum kita.

Sebagai seorang newbie, perlulah pilih guru yang betul. Supaya taklah keluar duit bayar kelas sana sini, tapi masih tak boleh trade.

Berita baik untuk anda, WR Trader Academy akan dedahkan rahsia dan teknik trade FCPO yang terbukti berkesan selama berbelas tahun dan digunakan secara rahsia oleh beberapa jutawan senyap untuk profit setiap hari dalam program terbaru kami.

𝐑𝐀𝐇𝐒𝐈𝐀 𝐓𝐑𝐀𝐃𝐄𝐑 𝐅𝐂𝐏𝐎 (𝐑𝐓𝐅)

3 rahsia trader jutawan yang bakal dibongkarkan dalam program RTF:

[ 𝟭 ] Rahsia asas mulakan pelaburan pertama di instrument FCPO dengan mudah walaupun anda tak pernah trade sebelum ini.

[ 𝟮 ] Rahsia Teknik RTF yang mudah dan ringkas tapi boleh menjadi ‘𝘀𝗲𝗰𝗿𝗲𝘁 𝘄𝗲𝗮𝗽𝗼𝗻’ untuk mula mencetak duet dalam trading FCPO.

[ 𝟯 ] Rahsia bagaimana student WR jana 𝟭𝟬𝟬𝟬% 𝗱𝗮𝗹𝗮𝗺 𝗺𝗮𝘀𝗮 𝟲 𝗯𝘂𝗹𝗮𝗻 dan boleh beli rumah. Terbukti berkesan.

Segala yang bakal anda belajar dalam Program RTF ini mungkin boleh menjadi ‘𝗹𝗶𝗳𝗲 𝗰𝗵𝗮𝗻𝗴𝗲𝗿’ anda pada tahun 2021 ini.

Klik link di sini untuk tahu info lanjut dan daftar SEKARANG!

BACA JUGA

Apakah Yang Dimaksudkan Dengan Trendline?

Trendline (TL) merujuk kepada garisan yang membentuk trend tertentu. Jika downtrend, kita akan melukis RESISTANCE LINE. Jika uptrend, kita akan melukis SUPPORT LINE. Kenapa kita perlu melukis TRENDLINE? TL penting untuk kita AMBIL PELUANG UNTUK MASUK POSISI BARU.

Teruskan bacaan »