Support And Resistance | WR Trader Academy

Support And Resistance

Facebook
Twitter
WhatsApp

Support and Resistance (SNR) adalah perkara asas dalam trading yang wajib diketahui supaya kita tahu LEVEL-LEVEL mana yang BERKEPENTINGAN TINGGI dalam pasaran.

Level berkepentingan tu macamana?

Apabila sesuatu harga mengalami RESISTANCE (harga tak pecah level tu) di mana terdapat ramai SELLER (penjual). kita TIDAK BOLEH BUY di kawasan RESISTANCE. Sebaliknya kita UTAMAKAN SELL. Lihat chart di bawah, anah panah MERAH menandakan RESISTANCE. Anak panah HIJAU menandakan SUPPORT.

Begitu juga apabila, harga berada di kawasan SUPPORT (harga tak pecah level tu) yang mana terfapat ramai BUYER (pembeli), kita TIDAK BOLEH SELL di kawasan SUPPORT. Sebaliknya, kita UTAMAKAN BUY.

Bagaimana SNR membantu kita ‘trade’?

Apabila kita melihat 2 situasi tertentu, kita boleh memahami trend.

  • Resistance becomes support (RBS)- uptrend
  • Support becomes resistance (SBR)- downtrend

Dalam chart dibawah, kita dapat melihat perubahan SNR iaitu Resistance becomes support (RBS) yang MEMBERITAHU kita bahawa pasaran dalam UPTREND.

BACA JUGA

FCPO Market Analysis 1/10/2019

FCPO Pre Market Analysis (10.27 am) Market sekarang di dalam trend SELL kerana berada di bawah garisan MA50. Ia sedang membuat reversal menaik daripada semalam. Kami menjangkakan market akan terus membuat reversal menaik di kawasan

Teruskan bacaan »

Untuk mendapatkan tips-tips percuma dan info dengan
LEBIH CEPAT
subscribe Telegram kami.