5 TEKNIK POWER LANGSAIKAN LOAN RUMAH 20 TAHUN LEBIH AWAL.

Facebook
Twitter
WhatsApp

OK, saya bukan sifu hartanah.

Tapi saya ada kawan-kawan yang hebat macam Gila Hartanah & Muhamad Radzi Abdul Rahman yang memang power pasal kewangan dan hartanah.

Ini yang beliau kongsikan.

Biasanya kita buat loan rumah selama 35 tahun (maksimum).

Dan tempoh ni bukan satu jangka masa yang pendek.

Ini 6 cara untuk pendekkan bayaran loan. Tambah 1 teknik bonus.

#1 Tambah RM100 ke dalam bayaran installment anda

Anda semua yang ada loan rumah maklum, yang bayaran bulanan pinjaman peratuan besarnya adalah interest dan bukan principal.

Dengan membuat tambahan RM100 sahaja, loan rumah anda boleh pendek sehingga 6 tahun! Tengok kira-kiranya di sini.

#2 Bayar Loan Bulan Ke-13

Orang lain semuanya bayar pinjaman 12 bulan setahun, tetapi anda nak cepat habis bayar. Kena la bayar extra! Mana nak cari duit tambahan untuk bulan ke-13? Teruskan baca

#3 Gunakan Akaun 2 KWSP

Jika anda belum gunakan akaun ini, boleh selesaikan cepat loan rumah anda dengan akaun 2 KWSP. Mungkin anda fikir nak simpan untuk hari tua. Biar saya tunjuk pengiraan ringkas untuk tukar fikiran anda.

Pinjaman rumah: RM300,000

Bayaran balik 30 tahun dengan interest: RM600,000

Elok keluarkan je duit KWSP yang boleh menampung sedikit sebanyak interest RM300,000 tu

#4 Bonus Dari Gaji

OK ini salah satu sumber duit yang anda untuk bayar 13 bulan installment tahunan. Lagi banyak bonus, lagi cepat loan rumah anda settle. Tapi kalau kerja anda jenis selalu tak dapat bonus macam mana? Takpe, saya ada penyelesaian. Teruskan baca.

#5 Dividen ASB, Tabung Haji dll

Duit dividen daripada saham, Amanah Saham atau Tabung Haji boleh kita gunakan untuk kurangkan tempoh pembayaran loan rumah.

Tetapi sejak akhir ni, dividen sudah tak menentu dan banyak kerkurangan kalau kita ambil contoh dividen Tabung Haji.

Ini pesan sifu hartanah saya kalau nak guna teknik-teknik ni:

“Boleh selesai bayar daripada 30 tahun menjadi hanya 9 tahun, silap2 hanya bayar 6 tahun sahaja

 

Semua bayaran tambahan daripada 2 hingga 5️ kena bagitau kat bank untuk tolak baki PRINCIPAL ye, kang bank ambik sebagai ADVANCE monthly payment pulak

 

Boleh juga gunakan untuk segala jenis loan yang lain, cuma untuk Akaun 2 KWSP tu hanya boleh untuk rumah dan PTPTN aje kot buat masa ni”

 

#6 TEKNIK BONUS: Pendapatan daripada Futures Trading

Ini teknik turbo. Sebab dari pendapatan Futures Trading bukan sahaja boleh buat tambahan RM100 sebulan, RM1,000 sebulan pun boleh.

Kalau anda ada problem nak cari duit untuk bayar untuk bulan ke-13, atau kerja anda tak dapat bonus, tambah pendapatan daripada Futures Trading adalah cara terbaik.

Kalau kita tengok daripada rajah loan calculator di atas, pinjaman rumah dia baru RM300,000.

Mana nak dapat rumah RM300,000 kat Lembah Kelang yang selesa?

Paling kurang rumah sekarang setengah juta ke atas.

Kalau rumah setengah juta, tak cukup nak bayar tambahan RM100 sahaja.

Paling kurang nak bayar RM500 tambahan sebulan.

Tengok mesej daripada kawan saya Khairul:

Kawan saya ni buat duit tambahan daripada Futures Trading. Dengan jumlah macam ni, bukan sahaja boleh buat tambahan bayar loan rumah, macam-macam benda boleh buat tiap-tiap bulan.

Takde la pening lagi kan nak cari duit tambahan?

Jika anda nak tahu bagaimana kawan saya Khairul buat RM1,000 – RM2,000 selang sehari:

  • Yang bukan SCAM
  • Patuh syariah
  • Tak perlu jumpa orang
  • Sesuai untuk engineer, accountant, cikgu yang kerjanya problem solver
  • Risiko terkawal sebab ada mentor dan komuniti yang terbukti berjaya

WHATSAPP “TOPUP” KE +6013-705-2254 SEKARANG

BACA JUGA

Asas Penggunaan Moving Average

Salah satu indicator yang popular buat para trader adalah MOVING AVERAGE (MA) Apa itu Moving Average? Moving average ialah purata harga yang telah tutup. Merangkumi garisan berterusan di dalam pasaran. Cara entry menggunakan moving average adalah anda boleh membeli apabila candle-candle berada di

Teruskan bacaan »